Nine Months at Sea with Amelia Marjory

Negen maanden op zee met Amelia Marjory

Ter voorbereiding op een reis naar de Stille Zuidzee nam ik contact op met Steve in Waihana. Onze vertrekdatum naderde en er was veel vraag naar wetsuits voor het winterseizoen, waardoor de inventaris van Waihana bijna leeg was. Steve en ik kletsten uiteindelijk meer dan een uur, alsof we oude vrienden waren die bijpraten. Het was na kantooruren op een dinsdagavond. Hij was aan het strand en keek naar zijn zoon die aan de noordkust van Oahu surfte. Ik was de branding aan het scannen vanaf een picknicktafel aan de noordkust van Kauai.

Nadat ik contact had gehad met Steve, voelde ik al het glazen slippereffect van Waihana-wetsuits, hoewel ik er nog nooit een had geprobeerd en ze nog steeds ongrijpbaar onbereikbaar waren. Het kwam aan op opzet. En herkenning. En begrijpen. Als mensen van de zee deelden we een gemeenschappelijke grond die vloeibaarder was dan land. Onze berichten werden vloeiend uitgewisseld via het bevorderlijke medium dat doordrenkt was met ons met zout verzadigde bloed. We spraken dezelfde taal. Het paste perfect.
Tien minuten later belde Steve me terug. Er was een wetsuit voor een vrouw in mijn maat bij de duikwinkel aan de oostkant van Kauai. Klaar.


De s/v Wild Thing, die van de Hawaiiaanse Noord-Pacifische zeeën afstak, was beladen met surfplanken, SUPS, harpoengeweren, paalsperen, snorkels, vinnen, proviand en zes zoute matrozen. 17 dagen later en een beetje zouter, kwamen we aan in de verre oostelijke uitlopers van de Tuamotus. Boven zeeniveau was er niet veel te zien: een dunne, donutvormige strook land omringde de binnenlagune en creëerde een met koraal bezaaide halo die ons beschermde tegen de open oceaan. In de lagune bouwden we een ligplaats naast een vervallen parelboerderijstructuur die op een ondiepe koraalkop stond. Dit zou de komende vier maanden onze piratenbuitenpost zijn.


De volgende vier maanden leefde ik praktisch onder water. Ik trapte meer dan ik liep. Ik dook meer dan ik zat. Ik besteedde meer minuten aan het inhouden van mijn adem dan aan het ademen. In de lagune en op de open oceaanrichel leerde ik de lokale vissoorten en hun gedrag kennen. Ik zeilde langs stromingen en verkende de uitgebreide netwerken van ingewikkelde koraalstructuren. Ik viste en zwom en surfte en zonk weg in de zoete overgave dat ik inderdaad uit het water geboren ben.

Hoewel een groot deel van de reis op een bepaalde avond bikiniweer was, waren de elementen helder genoeg om een ​​dikkere isolatielaag te rechtvaardigen. Ik bepantserde mezelf opgewonden in mijn Waihana-wetsuittop, greep de paalspeer en gleed van de achtersteven af. Diezelfde avond, toen de fluorescerende zonsondergang veranderde in een pastelkleurige schemering - die ene keer dat ik mezelf versierde met Waihana's mana - was de eerste keer dat ik een vis spietste. Ik en die tati (eenhoornvis), we hebben contact gemaakt. Net zoals Steve en ik contact hadden. We zijn allemaal geboren uit het water.


Vanuit deze plaats van gedeeld begrip, van eerbied en respect voor de oceaan, bloeit het leven. Het is waar verbinding wordt gevonden - waar de draden van eeuwige waarheden door intuïtie met elkaar worden verweven en ingewijd door zoute serendipiteiten. Het is waar het allemaal logisch is. Afleiding van het land neemt af en de zintuigen komen tot leven.


Nu ik terug ben aan de noordkust van Kauai, genesteld op een drijvend huis in de grote kathedraal van Hanalei Bay, lonken de Hawaiiaanse wateren. Mijn Waihana-pak wacht. Diepgewortelde connecties roepen. En na 8000 zeemijlen van de Stille Oceaan te hebben gevaren, ben ik klaar om de zijdezachte omhelzing van deze vertrouwde zeeën te ervaren met de frisse blik en de voldoening van een goed, opzettelijk vervaardigd pak.